Blockerande smink – varför akne och pormaskar uppstår

”Den här kosmetikan täpper till porerna”. Det här hör vi allt oftare, och vi kan se att fler och fler unga tjejer drabbas av pormaskar. Vad beror detta på? Jo, många gånger använder de omedvetet kosmetika som innehåller ingredienser som bidrar till att pormaskar och andra irritationer utvecklas. I extrema fall sker detta bara ett par dagar eller timmar efter att produkten har applicerats. Att försöka rengöra huden från pormaskar är tidskrävande och misslyckas ofta.

Generellt sett kan man dela upp blockerande kosmetika i två grupper: de som bidrar till utvecklingen av akne, och de som bidrar till utvecklingen av pormaskar. Vi pratar om kosmetika som orsakar akne, när hudens tillstånd försämras på bara ett par timmar efter att kosmetikan applicerats. Detta visar sig oftast i form av akneförändringar som knölar.

Ingredienser som bidrar till den här sortens irritation är bland annat lanolin, glycerol och SLS.

Inom kosmetologi och dermatologi talar man om en annan sorts blockerande kosmetika. Vi pratar då om produkter som bidrar till utvecklingen av pormaskar på ett par veckor eller månader efter att produkten har applicerats. Hur är detta möjligt? Jo, vissa kosmetiska produkter täpper till porerna, vilket gör det omöjligt för huden att andas och rensa ut sig själv. Som ett resultat upplever huden oattraktiva förändringar och irritationer, vilka är svåra att bli av med.

Vad gäller för kosmetika som inte orsakar pormaskar? Den här sortens information blir allt vanligare från tillverkare, som skriver särskilda anteckningar om det på sina produkter. Det kanske är sant, men innan du köper ny kosmetika som du inte vet något om bör du läsa innehållsförteckningen. Du bör undvika ingredienser som: de flesta oljor och kosmetiska smör, vitamin (A och E, men även biprodukter från vitamin C), panthenol, mineraler (talk, zink), emulgeringsmedel (SLS, kaolin), alkohol, vax, och örtextrakt.