Hur tar man hand om håret?

Det är inte så lätt som det kan verka. Du tvättar, kammar, applicerar balsam – och fortfarande ingen effekt. De flesta av oss har nog haft en dålig dag för håret. Något sticker ut på ena sidan, du kan inte kamma den andra… Om du vill slippa det här problemet i framtiden kan du läsa vidare för att lära dig hur ordentlig hårvård bör se ut.

Hårtvätt: hur, när, och med vad?

Det här är ett problem som många av oss upplever, och svaret är enkelt. Tvätta håret när det behövs. Vad betyder det? Jo, vissa behöver tvätta håret varje dag medan andra kan göra det mer sällan. Allt beror på vilket slags hår vi har och vilken kosmetika vi använder. Välj ett schampo som tillfredsställer hårets behov och använd det för att bekämpa mjäll, torrhet och fett hår. Sättet vi tvättar håret på är minst lika viktigt. Applicera schampo i vått hår och använd fingertopparna för att massera hårbotten. Tvätta håret två gånger, så att du kan bli av med mjäll, talg och andra orenheter. Skölj håret med kallt vatten för att täppa till hårets yttre lager.

Vad är balsam till för?

Balsamet kompletterar hela processen. Du bör välja ett balsam som är anpassat efter ditt hår och in hårbotten. Balsam förbättrar hårslingornas tillstånd, täpper till det yttre lagret, låter håret bevara vatten, och gör det enklare att borsta håret. Du bör ha balsam i blött hår, och börja vid ungefär halva hårets längd och sedan fortsätta ner till topparna. Efter ett par minuter bör du skölja ur kosmetikan. Du måste göra detta mycket noggrant så att det inte fastnar några rester som orsakar irritationer eller fett hår och hårbotten.

Hårtorken, plattången och locktången är dina värsta fiender!

Okej, kanske inte de värsta fienderna. Torr värme kommer dock stjäla hårets fukt, och är definitivt inte bra för håret. Hårslingorna blir torra, matta och ömtåliga, och drabbas av kluvna toppar. Måste man alltså sluta använda hårtorken, plattången eller locktången? Nej, men använd dem försiktigt. Innan du använder värme för att behandla håret kan du vidta skyddande åtgärder. Håll hårtorken 20 cm från huvudet, och använd balsam eller annan återfuktande kosmetika efter att du använt en plattång eller locktång.